Pierogi ze szpinakiem
Pierogi – znamy je w wielu wersjach. Mogą być podawane zarówno na obiad, jak i na deser. Można powiedzieć, że są potrawą uniwersalną, gdyż smakują każdemu, ale też jako nadzienie możemy wykorzystać wiele składników dostępnych w kuchni. Jeśli chcemy, by nasze pierogi były nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zdecydowanie warto przyrządzić pierogi ze szpinakiem. W tym zielonym warzywie kryje się sporo witamin i minerałów. O jedzeniu szpinaku możemy powiedzieć, że to dobry sposób, aby zapobiec licznym chorobom, w tym chorobie nowotworowej – znajdziemy w nim witaminę C, kwas foliowy oraz chlorofil. Składniki te w połączeniu pozwalają skutecznie neutralizować potencjalne komórki rakowe oraz zapobiegać ich namnażaniu w organizmie. Wśród innych pozytywnych właściwości warto wymienić także działanie antymiażdżycowe oraz ochronę przed skutkami anemii.
Składniki
Z podanych składników powinniśmy uzyskać około czterdziestu sztuk pierogów. Na ciasto będą nam potrzebne: trzy szklanki mąki pszennej, szklanka gorącej wody, dwie łyżki oleju i łyżeczka soli.
Jako nadzienie wykorzystamy: 400 g świeżego szpinaku, 100 g nerkowców, dwie szklanki zielonego groszku, garść natki pietruszki, dwa ząbki czosnku, łyżeczkę soli, pieprz i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przepis
Nerkowce moczymy przez całą noc. Następnego dnia do miski wkładamy szpinak, odsączone nerkowce, natkę, groszek, posiekany czosnek i przyprawy. Całość blendujemy.
Przygotowujemy ciasto: mąkę przesypujemy do miski, stopniowo dolewamy wodę i mieszamy. Odstawiamy na dziesięć minut, po czym zaczynamy zagniatać ciasto: powinno być elastyczne i nieklejące. Kulkę ciasta zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy partie ciasta. Przy użyciu szklanki wykrawamy kółka, do których następnie nakładamy farsz. Pierogi sklejamy i wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez cztery minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowione pierogi przekładamy do miski i mieszamy z olejem po to, aby się nie sklejały. Smacznego!